SU YALITIM UYGULAMALARI
- Çimento Esaslı Su Yalıtımları
Yüzey Hazırlık Malzemeleri: Betonarme yapı elemanlarının onarımında, yüzey bozukluklarının tamiri ve yüzeylerinin tesviyesinde kullanılan çimento esaslı kimyasal katkılı tamir harcı,akrilik file imalatçının Uygulama Kılavuzu’na uygun olarak kullanılacaktır.Su Yalıtım Malzemesi: Çimento ve akrilik esaslı, 2 bileşenli, su geçirimsizlik sağlayan malzemelerden seçilecek ve aşağıda belirtilen özelliklerde olacaktır.
- Hava şartlarına dayanıklılık ve yüksek ve düşük ısılarda şeklini muhafaza etme
- Yüzey direnci ve yapısal hareketlere karşı esneklik
Sürme Su Yalıtımı Uygulaması Yüzey Hazırlığı Yapılması: Yalıtım yapılacak olan çimento esaslı yüzeyi sağlam, taşıyıcı, gözeneksiz ve çatlaksız olmalıdır. Yüzeyde çatlak, agrega birikmesi gibi istenmeyen durumlar varsa bunlar çimento esaslı tamir harçları ile tamir edilecektir.Yüzey aderans etkisini azaltacak bitüm, boya, kalıp yağı ve kür malzemesinden arındırılacaktır.Yüzeyde bulunabilecek olan demir ve tahta takozlar var ise bunlar çıkartılarak, boşlukları rötresiz harç ile doldurulacaktır. Uygulamanın hemen öncesinde yüzey ıslatılacak ve yüzeyinin ıslak/kuru hale gelmesi beklenecektir.
Üç ve İki Köşe Birleşimlerine Pah Yapılması: Yalıtım yapılacak alanın taban ve duvar birleşimlerinde var olan iki ve üç köşeli birleşim alanlarında, çatlamayı önlemek amaçlı, aderansı yüksek tamir harçlarıyla 3cm pah uygulaması yapılacaktır.
Üç ve İki Köşe Birleşimlerine Takviye Yapılması: Yalıtım yapılacak alanın taban ve duvar birleşimlerinde var olan iki ve üç köşeli birleşim alanlarında, çatlamayı önlemek amaçlı akrilik file uygulaması yapılacaktır. Yalıtım hazırlığı tamamlanmış olan yüzeylerin köşe birleşimlerine akrilik file ile takviye yapılacak ve takviye filesinin yapışması yalıtım malzemesi ile sağlanacaktır. File uygulamasının yapılmasından sonra oluşabilecek olan pah, varsa üst kaplama malzemesi birleşiminde (seramik, doğal taş vb.) potluk yapmayacak ölçekte olacaktır.Çimento ve Akrilik Esaslı Yalıtım Yapılması: Uygulamanın hemen öncesinde yalıtım malzemesinin kendisinden su ile karıştırılarak oluşturulan astar yüzeye uygulanarak ıslatılacak ve yüzeyinin ıslak/kuru hale gelmesi beklenecektir.Sarfiyat ortalama 0,5kg/m² olmalıdır.Malzeme üreticisi tarafından belirlenen oranlarda ve şekilde sıvı ve toz bileşenler karıştırılacaktır. Yüzey hazırlığı tamamlanmış ve gerekli nem seviyesine getirilmiş taban ve duvarlar, iki kat halinde, homojen kalınlıkta yalıtım malzemesi ile kaplanacaktır. Uygulama fırça ile 2 katta toplam 3kg/m² sarfiyat değerini sağlayacak şekilde yapılacaktır. İkinci kattaki fırça uygulaması birinci kata 90º yönde yapılacaktır. İlk kat uygulama yapıldıktan sonra malzeme uygulama bilgilerine uygun olacak şekilde ortam sıcaklığına göre gerekli süre boyunca sertleşmeye bırakılacaktır. Her türlü boru geçişi, gider vb. tesisat malzemeleri için bırakılan geçiş ve ekipmanlar takviye filesi ile güçlendirilecektir.Yalıtım, ıslak hacimlerde projesinde belirtilen yüksekliğe kadar yapılacaktır. Yalıtım uygulanan yüzeyde malzeme topaklanması, tümsek, çukurluk veya dalgalanmaların oluşmasına müsaade edilmeyecektir. Malzeme mekanik mukavemet kazanacağı süre boyunca koruma altında tutulacaktır.MEKANİK boru ve metal montajı yapılmış bütün boru ayakları alkali dayanımlı file ile 2 kat sürme yapılıp izolasyon filesi tamamem kapatılacak.
2. Çatı teraslarda membran ile su yalıtımı yapılması
1.Yüzey Hazırlığı Yapılması: Yalıtım yapılacak olan çimento esaslı yüzeyin sağlam, ve düzgün olması gerektiği için uygulamadan önce bozuk,boşluklu ,çatlak, agrega birikmesi gibi istenmeyen durumlar çimento esaslı uygun tamir harçları ile düzeltilecektir. Yağmur suyunun süzgeçlere ulaşmasını sağlamak amacı ile süzgeçlere doğru % 1-5 eğimli şap yapılacaktır.Köşe dönüşlerinde tamir harcı ile 3cm üçgen pah yapılacaktır.
2. Astar Uygulaması: Yüzey hazırlığı uygulamasından sonra, yüzey yağ, mazot vb. su yalıtımına zarar verebilecek kirlerden veya birikintilerden temizlenecektir. Astar malzemesi minimum 0,400kg/m² sarfiyatla, su ilavesi ile seyreltilerek beton ve sıva yüzeyler üzerine rulo veya fırça ile uygulanacaktır.
3. Su Yalıtım Örtülerinin Uygulaması: Astarın kurumasına müteakip yüzeye yalıtım örtüleri enine bindirmeleri en az 10cm, boyuna bindirmeleri ise, en az 15cm olacaktır. Bu esas dahilinde tüm örtü katmanları aynı yönde açılacaktır. Birinci kat polyester keçe taşıyıcılı örtünün enlemesine olan ek yerleri, şaşırtmalı olarak yapılacak, üste gelecek olan ikinci kat polyester keçe taşıyıcılı örtüde ise, birinci kat örtünün boyuna ve enine ek yerleri ortalanacak şekilde uygulanacaktır.
Membran, eğimin en düşük olduğu noktalardan (su iniş noktaları, dere ağızlarından) eğime dik olarak serilecek,
Yapıştırma, birinci kat membranda yüzer sistem sadece ek yerinin şalümo alevi ile ısıtılması şeklinde kaynağı yapılarak uygulanacaktır.2.kat uygulama tam yapışma esasına göre ve 1.kat membranları ortalayacak şekilde şaşırtmalı yapılacaktır. Yalıtım örtüsü düşeyde uygulanırken, her iki kat yalıtımda tam yapışma esasına göre yüzeye aplike edilecektir.
3.havuzlarda poliüretan su yalıtımı yapılması
- Yüzey mümkünse basınçlı su ya da üfleme makinası kullanılarak toz ve inşaat atığından temizlenmelidir.
- Yüzey çimento atıkları, gevşek parçacıklardan raspa ile kazınarak temizlenmelidir.
- Havuz perdesindeki tij delikleri rötresiz tamir harçları kullanılarak kapatılmalıdır.
- Yüzey bozuklukları ve çatlaklar onaydan geçmiş uygun ürünlerle doldurulmalıdır.
- Uygulama yapılacak yüzey ıslak ise kurutulmalı ya da kuruması beklenmelidir.
- Yüzeye uygun astar seçilmelidir.
- Astarlar su bazlı olduklarından uygulama yapılacak yüzeyin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.
- Rulo veya fırça ile sürülerek uygulanmalıdır.
- Astarın bütün yüzeye sürüldüğüne dikkat edilmelidir.
- Poliüretan sürme malzemesi rulo veya fırçayla en az iki sürülerek uygulanmalıdır.
- Katlar arası bekleme süresi 48 saatten fazla olmamalıdır.
- Eğer katlar arası bekleme süresi 48 saatten fazla oldu ise; 2. Kat sürülmeden önce yüzey tozdan temizlenmelidir.
- Katlar arasındaki yapışmadan emin değilsek 2 kat arasına astar (Universal Premier) uygulanmalıdır.
- Malzeme sarfiyatı üreticinin önerdiği tüketim miktarları kadar olmalıdır.
- Malzeme bütün yüzeye eşit oranda uygulanmalıdır.
- Yağmurlu günlerde uygulama yeri yağış alıyor ise uygulama yapılmamalıdır.
- Uygulamadan sonra malzeme prizini almış ise malzeme yüzeyinde hava kabarcıklarının oluşup oluşmadığına bakılmalıdır.
- Hava kabarcığı oluşmuş ise bu hava kabarcığı kesilip aderansın sağlandığı yere kadar açılmalı ve bu bölgelerde local poliüretan sürme yapılmalıdır.
- Tüm bu işlemlerden sonra havuzlar en az 2 günlük su testine konmalı ve geçirimsizlik sağlanmış ise yükleniciye tutanakla teslim edilmelidir.
4.perdelerde bitüm esaslı sürme yalıtım yapılması
- Perde yüzeyindeki kalıp artıkları, serbest beton parçaları raspa ve çekiç yardımı ile temizlenmelidir.
- Perde yüzeyinde kuş gözleri var ise bumlar kırılarak genişletilmeli ve rötresiz tamir harcı ile doldurulup tamiratı yapılmalıdır.
- Tij deliklerinin içerisindeki konikler uygun ağızlı matkap yardımıyla çıkartılmalı ve kenarları çekiç ile genişletilmelidir.
- Tij delikleri rötresiz tamir harcı ile doldurulmadan önce ıslatılmalı ve min. 5 cm olacak şekilde tamir harcı tij deliklerine doldurularak yüzeyi düzeltilmelidir.
- Temel ampatmanı ve perde birleşimlerinde proje detayında var ise 5*5cm’lik rötresiz tamir harcı ile pah teşkil edilmelidir.
- Proje detayına uygun miktarda astar fırça yardımıyla perde yüzeyinde çıplak beton görünümü kalmayacak şekilde sürülmelidir.
- Yüzey hazırlığı ve astar imalatı bitmiş perdelerde ilk olarak proje detayları incelenmelidir.Buna göre şu tespitler yapılmalıdır.
- Proje detayındaki m2’ye uygulanacak kg cinsinden sürme yalıtım miktarına bakılmalıdır.
- Bitüm esaslı sürme izolasyonuna başlamadan önce perde yüzeyinin sıcaklığı uygun aletlerle kontrol edilmelidir.Bu sıcaklığın üreticinin izin verdiği ortam sıcaklık aralıklarında olması gerekir.
- Bitüm esaslı sürme malzeme teknik dökümanlara uygun elektirikli karıştırıcılar yardımı ile karıştırılmalıdır.
- Perde yüzeyine sürme yalıtım malzemesi fırça veya mala yardımıyla 1.kat olarak sürülmelidir.
- Kat sürme yalıtımını takiben akrilik esaslı file donatısı 10 cm bini payı olacak şekilde perde yüzeyine teşkil edilmelidir. 1. ve 2. Kat arasında teknik dökümanlarda yer alan süre kadar beklenmelidir.
- Bu süre sonunda akrilik file donatısını tamamen kapatacak şekilde 2. Kat bitüm esaslı sürme uygulanmalıdır.
- Proje detayındaki ve TS-EN 18195 standardına uygun sarfiyat olmasına dikkat edilmelidir.
- Bitüm esaslı sürme yalıtım malzemesi prizini aldıktan sonra yüzey göz ve el ile kontrol edilmelidir.Hava kabarcığı oluşmuş ise bu kabarcıklar patlatılarak aderansın sağlandığı bölgeye kadar açılmalı ve lokal bitüm esaslı sürme yalıtımı yapılmalıdır.Bitüm esaslı sürme yüzeyinde çatlaklar oluşmuş ise bu çatlaklar aderasın sağlandığı bölge kadar açılmalı ve lokal bitüm esaslı sürme yalıtımı yapılmalıdır.
- Bu kontrollerden sonra yapılan imalat YÜKLENİCİ/İŞ SAHİBİNE teslim edilmelidir.
5.temel altı bitümlü membran yalıtımı
Projede belirtilen membranın temel alnı yüksekliği metre ile kalıp üzerinde işaretlenir.Yapılan bu işaretler hizasında 3mm kalınlığında 45°’lik kırım verilmiş galvaniz saclar metrede 3 ad çivi olacak şekilde kalıba monte edilerek uygulanır.Galvaniz saclar 10 cm olarak birbiri üzerine bindirilmeli ve her bini yerine çivi çakılmalıdır.Çakılan galvaniz sacların bükülmüş yada eğrilmiş olmamasına dikkat edilmelidir.
İşveren tarafından dökülen grobeton prizini almış ve helikopter tepsi ile pürüzsüz hale getirilmiş ve köşe pahlarının yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.Grobeton üzerinde herhangi bir çatlama, çukurlaşma olmamasınada dikkat edilmelidir.Grobeton üzerinde herhangi bir kaba inşaat malzemesi varsa işveren tarafından temizlenmeli ve geriye kalan ince temizlik yüklenici tarafından yapılmalıdır.Yüzeydeki temizlik işi yapıldıktan sonra su ile inceltilmiş bitüm esaslı astar fırça ile yüzeye uygulanır.Proje detayında belirtilen m2 deki malzeme sarfiyat miktarına göre uygulama gerçekleştirilir
Temel altında bitümlü membran yalıtımlarında kaynaklama şaluma yardımı ile ısıtılarak yapılmalıdır.Birinci kat yalıtımda yüzer sistem (sadece ek yerlerinden kaynaklama) olarak teşkil edilir.Membran bini payı 10 cm olacak şekilde kaynaklama yapılmalıdır.İkinci kata geçildiğinde şaşırtmalı sistem (bini payları üst üste gelmeyecek şekilde) ve membranın tamamı kaynatılacak şekilde uygulanmalıdır.Temel alnına dönüşlerde birinci kat membranda kaynaklama sadece temel alnı çıtası üzerine yapılmalı aksi takdirde kalıp sökümü esnasında membranlar zarar görecektir.Şaluma ile kaynaklama esnasında membrandaki bitümün ek yerlerinden dışa taşmış olmasına dikkat edilmelidir.Köşe birleşimler kritik noktalar olduğundan gerekli görülen noktalara 20 cm x 20 cm lik ek parçalar kaynatılmalıdır.Şaluma ile ısıtma, membranın taşıyıcı keçesinin dışarı çıkacağı şekilde fazla yapılmamalıdır.Membran yalıtımı bittikten hemen sonra proje detaylarında belirtilen özellikteki koruma keçesi membranın üzerine yine 10 cm bini olacak şekilde serilerek kaynatılmalıdır.Membran yalıtımıdan hemen sonra koruma işlemi yapılmaz ise şantiye ortamında oluşabilecek membran üzerindeki en küçük bir zarar gözden kaçabilecektir.Koruma işleminin yalıtımdan hemen sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.Tüm bu işlemler şantiye kontrolluğune teslim ve şantiye tarafından keçe üzerine koruma şapı teşkil edilir.
6 teraslarda poliüretan su yalıtımı yapılması
Kullanılacak metal süzgeç kotunda ve terazisinde teslim alınır. Uygulama yapılacak yüzey çift perdah olmalıdır. Betonarme yüzeyinde hiçbir kalıp parçası kalmayacak şekilde kaba temizlikleri yapılmış,tuğla bloklardaki kırıklardan kaynaklanan boşluklar doldurulmuş ve tuğlalar yalıtım kotu seviyesinin hemen üzerinde sıvanmış halde, yalıtım uygulamasının birinci aşamasını gerçekleştirmek üzere İZOSER’e teslim edilecektir.İstenilen düzgünlükte ve kaba temizliği yapılmış yalıtım yüzeyinde nem ölçüm cihazı ile nem ölçümü yapılır. Nen düzeyi üreticinin öngördüğü düzeyde ise imalata geçilir.Poliüretan su yalıtımı; Düzgün bir şekilde teslim alınan yüzeyler ilk aşama olarak astarlama yapılır. Astarlama işlemi rulo ile yüzeye belirtilen sarfiyatlarda ve belirtilen astar tipi ile gerçekleşir. Astarlama işlemi tamamlandıktan sonra köşe dönüşleri çatlaklar ve derz noktaları gibi yalıtım bütünlüğünü bozan noktalarda poliüretan mastik uygulaması yapılır.Su yalıtımı 1. kat Alanın yapısına ve sözleşmeye göre Poliüretan esaslı, tek veya çift komponentli, su yalıtım malzemesi ile uygulama yapılacaktır. Uygulama rulo veya püskürtme şeklinde yapılır.Su yalıtımı 2. kat Poliüretan esaslı su yalıtım malzemesi ile uygulama yapılacaktır. Uygulama rulo veya püskürtme şeklinde yapılır.Uygulama katları arasında bekleme süresi maksimim 2 gündür. Yapılacak imalat eğer 2 günü geçer ise tekrardan imalat öncesi astar sürülmesi gerekmektedir. Parapet noktalarında harçlı imalat veya mantolama gelecek ise su yalıtım uygulamasının son katından sonra malzeme yaş iken 0,3 – 0,8 mm serpme silis kumu ile kumlanır.(Bu kuralda istisna olarak astar kademesinde mikro sealar astar kullanılması durumunda bekleme süresi önemli olmamakta ortam koşulları sağlandığı taktirde poliüretan katmanlarına geçilebilmektedir.Mikro sealar astar ile nem tölaransı %10 civarlarına çıkmaktadır. Eğer yüzeyde bir nemlilik var ise Micro sealar astar yüzeye tatbik edilir. Ertesi gün yüzeyde bir film tabakası var ise poliüretan uygulamasına geçilir. Eğer yüzeye astarı emmiş ise ikinci bir astar yapılır ve kurumasının ardından poliüretan uygulamasına geçilir. Eğer beton veya şap düşük mukavemette ise ilk kat mikro sealar astar xylol fırın tineri ile %50 oranında inceltip yüzeye uygulanmalı eğer yüzeyde bir film tabakası yapıyor ise 1 gün sonrasında poliüretan uygulamasına geçilmelidir. Bir film tabakası yapmıyor ise mikro sealar astar içine xylol fırın tineri girilmeden yüzeye belirtilen sarfiyatlarda uygulanmalı ve 1 gün sonrasında poliüretan uygulamasına geçilmelidir.)
7.su deposu çimento esaslı sürme su yalıtımı
Betonarme yapı elemanlarının onarımında, yüzey bozukluklarının tamiri ve yüzeylerinin tesviyesinde kullanılan çimento esaslı kimyasal katkılı tamir harcı,elastik polipropilen esaslı takviye bandı ve akrilik file imalatçının Uygulama Kılavuzu’na uygun olarak kullanılacaktır.Su yalıtım malzemesi; sıvı polimer ve özel katkılar içeren çimento ve akrilik esaslı karışımdan oluşan iki bileşenli su geçirimsizlik sağlayan (içme suyu deposunda kullanılacak ise su ile temasa uygunluk onayı olan) malzemelerden seçilecek ve aşağıda belirtilen özelliklerde olacaktır.
- Hava şartlarına dayanıklılık ve yüksek ve düşük ısılarda şeklini muhafaza etme
- Yüzey direnci ve yapısal hareketlere karşı esneklik
Yüzey Hazırlığı Yapılması: Yalıtım yapılacak olan çimento esaslı yüzeyi sağlam, taşıyıcı, gözeneksiz ve çatlaksız olmalıdır. Yüzeyde çatlak, agrega birikmesi gibi istenmeyen durumlar varsa bunlar çimento esaslı tamir harçları ile tamir edilecektir. Yüzey aderans etkisini azaltacak bitüm, boya, kalıp yağı ve kür malzemesinden arındırılacaktır. Yüzeyde bulunabilecek olan demir ve tahta takozlar var ise bunlar çıkartılarak, boşlukları rötresiz harç ile doldurulacaktır. Uygulamanın hemen öncesinde yalıtım malzemesinin kendisinden su ile karıştırılarak oluşturulan astar yüzeye uygulanarak ıslatılacak ve yüzeyinin ıslak/kuru hale gelmesi beklenecektir.Sarfiyat ortalama 0,5kg/m² olmalıdır.Üç ve İki Köşe Birleşimlerine Pah Yapılması: Yalıtım yapılacak alanın taban ve duvar birleşimlerinde var olan iki ve üç köşeli birleşim alanlarında, çatlamayı önlemek amaçlı, aderansı yüksek tamir harçlarıyla en az 3cm yarıçaplı pah uygulaması yapılacaktır. Üç ve İki Köşe Birleşimlerine ve Soğuk Derzlere Takviye Yapılması: Yalıtım yapılacak alanın taban ve duvar birleşimlerinde var olan iki ve üç köşeli birleşim alanlarında ve soğuk derzlerde çatlamayı önlemek amaçlı özel elastik bantlar uygulanacaktır.Yüzeye yapışması yalıtım malzemesi ile sağlanacaktır. Takviye bantları yüzeye iyice yapışmalı boşluklu ve botlu olmayacak şekilde işlem yapılmalıdır.Çimento ve Akrilik Esaslı Yalıtım Yapılması: Malzeme üreticisi tarafından belirlenen oranlarda ve şekilde sıvı ve toz bileşenler karıştırılacaktır. Yüzey hazırlığı tamamlanmış ve gerekli nem seviyesine getirilmiş taban ve duvarlar, iki kat halinde, homojen kalınlıkta yalıtım malzemesi ile kaplanacaktır. Birinci kat uygulama henüz ıslak iken bünyesine fırça yardımı ile akrilik file yerleştirilecektir.Birinci katın kurumasına müteakip ikinci kat uygulamaya geçilecektir.Uygulama fırça ile 2 katta toplam 4,5 kg/m² sarfiyat değerini sağlayacak şekilde yapılacaktır. İkinci kattaki fırça uygulaması birinci kata 90º yönde yapılacaktır. İlk kat uygulama yapıldıktan sonra malzeme uygulama bilgilerine uygun olacak şekilde ortam sıcaklığına göre gerekli süre boyunca sertleşmeye bırakılacaktır. +5°C ile +30°C sıcaklıklar arasında uygulama yapılacaktır. Her türlü boru geçişi, gider vb. tesisat malzemeleri için bırakılan geçiş ve ekipmanlar takviye bandı ile güçlendirilecektir.Duvarlardaki yalıtım, su depolarında tavana kadar yapılacaktır. Yalıtım uygulanan yüzeyde malzeme topaklanması, tümsek, çukurluk veya dalgalanmaların oluşmasına müsaade edilmeyecektir. Malzeme mekanik mukavemet kazanacağı süre boyunca koruma altında tutulacaktır.MEKANİK boru ve metal montajı yapılmış bütün boru ayakları akrilik file ile 2 kat sürme yapılıp izolasyon filesi tamamem kapatılacak.
8.rutubet yalıtımı yapılması
Betonarme yapı elemanlarının onarımında, yüzey bozukluklarının tamiri ve yüzeylerinin tesviyesinde kullanılan çimento esaslı kimyasal katkılı tamir harcı, imalatçının Uygulama Kılavuzu’na uygun olarak kullanılacaktır.Çimento ve akrilik esaslı Su Yalıtım Malzemesi Çimento ve akrilik esaslı tek bileşenli ,sızıntı ve yüzey sularına karşı beton yüzeyler üzerine içten yada dıştan negatif ve pozitif yönden uygulanabilen,kapiler etkili su yalıtım malzemesi olacaktır.
Yüzey Hazırlığı Yapılması: Yalıtım yapılacak olan çimento esaslı yüzeyi sağlam, taşıyıcı, gözeneksiz ve çatlaksız olmalıdır. Yüzeyde çatlak, agrega birikmesi gibi istenmeyen durumlar varsa bunlar çimento esaslı tamir harçları ile tamir edilecektir. Yüzey aderans etkisini azaltacak bitüm, boya, kalıp yağı ve kür malzemesinden arındırılacaktır. Yüzeyde bulunabilecek olan demir ve tahta takozlar var ise bunlar çıkartılarak, boşlukları rötresiz harç ile doldurulacaktır. Uygulamanın hemen öncesinde yüzey ıslatılacak ve yüzeyinin ıslak/kuru hale gelmesi beklenecektir.Çimento ve Akrilik Esaslı Yalıtım Yapılması: Malzeme üreticisi tarafından belirlenen oranlarda temiz su, toz bileşenle karıştırılacaktır. Yüzey hazırlığı tamamlanmış ve gerekli nem seviyesine getirilmiş tavan fırça yardımı ile 3kg/m2 sarfiyat değerini sağlayacak şekilde yapılacaktır.Yalıtım malzemesi İki kat halinde uygulanır.Her kattaki fırça uygulama yönü, birbirine dik olmalıdır. Çimento ve akrilik esaslı sürme su yalıtımı +5°C ile +30°C sıcaklıklar arasında yapılmalıdır.Su yalıtım malzemesi tavan yüzeyine komple uygulanır.7 gün sonunda su geçirimsiz hale gelir.
9.balkonlarda su yalıtımı yapılması
Yüzey Hazırlık Elemanları Betonarme yapı elemanlarının onarımında, yüzey bozukluklarının tamiri ve yüzeylerinin tesviyesinde kullanılan çimento esaslı kimyasal katkılı tamir harcı, imalatçının Uygulama Kılavuzu’na uygun olarak kullanılacaktır.Balkonda kullanılacak köşe tipi süzgeç kotunda ve terazisinde yerleştirildikten sonra; çelik mala perdah yüzeyli şap uygulaması yapılacak ve balkon uygulama alanındaki betonarme yüzeyinde hiçbir kalıp parçası kalmayacak şekilde kaba temizlikleri yapılmış,tuğla bloklardaki kırıklardan kaynaklanan boşluklar doldurulmuş ve tuğlalar yalıtım kotunun hemen üzerinde sıvanmış halde, yalıtım uygulamasının birinci aşamasını gerçekleştirmek üzere İZOSER’e teslim edilecektir.Balkonlardaki su yalıtımı; cephe uygulamaları da göz önünde bulundurularak iki aşamada yapılacaktır.Birinci aşamada, balkonun bina cephesine bağlandığı ve su yalıtımının, mantolamanın altından cepheye dönülmesi gereken kısımlar yapılacak, daha sonra cephe iskelesi kurulması için uygulamaya ara verilecektir. Mantolama uygulaması tamamlanıp, iskeleler söküldükten ve uygulama yapılan ekipler tarafından yüzey temizlendikten sonra; balkon su yalıtımının ikinci aşaması tamamlanacak ve minimum üç günlük kür süresinin beklenmesinin ardından seramik kaplamasına geçilecektir.MS Polimer esaslı, tek komponentli, tam elastik su yalıtım malzemesi ile uygulama yapılacaktır. Tek Kat halinde yapılacak uygulamada üreticinin önerdiği sarfiyatla yalıtım tamamlanacaktır. Uygulamanın birinci aşaması olan mantolama öncesinde; tuğla duvarların olduğu kısımda ve balkon parapetlerine doğruher iki kısımda da 20 şer cm ilerleyerek, düşeyde nihai kotta ve şap üzerinde 20 cm genişlikte bant halinde bir kat yalıtım uygulanacak ve malzeme ıslak/kuru haldeyken üzerine kuru silis kumu serpilecektir. Malzemenin kurumasının ardından, iskele kurulmak üzere balkonlar İŞVEREN’e teslim edilecektir. Yüzey temizliği yapılmış, iskele kurum, sökümü esnasında şapa verilen zararlar onarılmış şekilde İZOSER’e teslim edilen balkonlarda yalıtımın ikinci aşamasına başlanmadan önce; birinci aşamada yapılan uygulamaya bir zarar verilip, verilmediği kontrol edilecek ve eğer İZOSER tarafından gereklilik görülürse, mantolamanın etek kısımları yalıtımın tamir edilebilmesi için İŞVEREN tarafından açılacaktır. Yalıtımın ikinci aşamasında tüm yüzeydeki uygulama tamamlanacak ve malzeme ıslak kuru haldeyken, üzerine kuartz kumu serpilecektir. Malzemenin tamamen kurumasının ardından, seramik yapıştırma harcının aderansını artırmak amacıyla serpilen silis kumunun fazlası alınacak ve balkon seramik kaplanmak üzere İŞVEREN’e teslim edilecektir.Yalıtım uygulaması cephede doğrama altında, dış kısımlarda da topuk betonu üzerinde, harpuşta altında bitirilecektir.
10.dilatasyon yalıtımı yapılması
Bitüm Emülsiyonu Bitümlü membranın şalamo ateşi ile yüzeye yapıştırılmasında kolaylık sağlamak ve yüzeyde tozlanmayı önlemek amacı ile bitümlü astar uygulaması yapılacaktır. Bitümlü astar TS 103 veya TS 113’e uygun, beton ve gazbeton yüzeylerde, su ile seyreltilip soğuk olarak uygulanabilir olacaktır. SBS KATKILI ELASTOMERİK SU YALITIMI- 25 CM ENİNDE SBS KATKILI Cam tülü ve keçe taşıyıcılı SBS(Styrene Butadiene Styrene) katkılı , her iki yüzü polietilen film kaplı elastomerik su yalıtım malzemesi, istisnai bir -35 hibe SBS alastomerik polimer olmadan özel bir membran soğuk esneklik ve elastikiyet %1000 üzerinde bir 5 mm kalınlığında verilir.Yüzey Hazırlığı Yapılması: Yalıtım yapılacak olan çimento esaslı yüzeyi sağlam, taşıyıcı, gözeneksiz ve çatlaksız olmalıdır. Yüzeyde çatlak, agrega birikmesi gibi istenmeyen durumlar varsa bunlar çimento esaslı tamir harçları ile tamir edilecektir. Yüzey aderans etkisini azaltacak bitüm, boya, kalıp yağı ve kür malzemesinden arındırılacaktır. Yüzeyde bulunabilecek olan demir ve tahta takozlar var ise bunlar çıkartılarak, boşlukları rötresiz harç ile doldurulacaktır. Bitümlü membranın şalümo ateşi ile yüzeye yapıştırılmasında kolaylık sağlamak ve yüzeyde tozlanmayı önlemek amacı ile bitümlü astar uygulaması yapılacaktır.Astar Uygulaması: Yüzey hazırlığı uygulamasından sonra, yüzey yağ, mazot vb. su yalıtımına zarar verebilecek kirlerden veya birikintilerden temizlenecektir. Astar malzemesi minimum 0,400kg/m² sarfiyatla, su ilavesi ile seyreltilerek beton üzerine rulo veya fırça ile uygulanacaktır.SBS KATKILI BİTÜM ESASLI;Dilatasyon Su Yalıtımı Uygulaması : Yalıtım yapılacak yüzey astar uygulaması yapıldıktan sonra SBS katkılı 65 cm eninde membran dilatasyon yapılacak yerde şalümo ateşi ile omega verilerek daha önceden yapılmış su yalıtımın üzerine 10 cm bindirilerek yapıştırılır.Üstüne yine aynı SBS katkılı bitüm esaslı 35 cm membran ikinci kat zemin su yalıtımına bindirilir, tam olarak yapıştırılır.Membranda omega verilen kısımda braiflex koyulmadan alt dolgu olarak dilatasyon boyuna esnek hortum yerleştirilir.Bu uygulamadan sonra 25 cm enindeki Bitümlü membran elastomerik su yalıtımı ikinci kat SBS katkılı bitümlü membrana ısıtılarak yüzeyine yapıştırılır.Yalıtım yatay dilatasyonlarda yapılırken düşey dilatasyonlara doğru 20 cm dönüş yapılır. Gerekli korumaya alınır.